Siirry pääsisältöön

Suunta löytyi selkokielestä

Tässä postauksessa Jenni, 5. vuoden suomen kielen opiskelija, kertoo omasta tiestään selkokielen pariin kansainvälisen selkokielen päivän kunniaksi!

 

Tänään 28.5. vietetään kansainvälistä selkokielen päivää. Selkokeskus määrittelee selkokielen seuraavasti: Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. 

Selkokieli on saanut viime aikoina mukavasti näkyvyyttä. Koronapandemia on lisännyt selkokielisen tiedottamisen tarvetta, mutta selkokieli on näkynyt viime vuosina yhä enemmän myös yliopisto-opetuksessa ja tutkimuksessa. Esimerkiksi selkokieleen liittyviä opinnäytteitä ilmestyy huimaa vauhtia. 

Erityisen suuri merkitys selkokielellä on ollut omassa elämässäni, sillä sen parista löysin suunnan, joka oli pitkään hukassa. Tässä blogikirjoituksessa kerron omasta polustani selkokielen pariin ja työelämään. 

 

Asiantuntijaviestinnän opinnot avainasemassa 

Itselleni oli opintojen alkuvaiheessa vaikea ymmärtää, millaisiin tehtäviin voisin kieliammattilaisena työllistyä, kun opettajan hommat eivät napanneet. Yritin pohtia, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä ja luin sivuaineita, jotka kiinnostivat minua, kuten logopediaa ja psykologiaa. 

Asiantuntijaviestinnän opintokokonaisuuden aloittaessani asiat alkoivat kuitenkin hahmottua. Asiantuntijaviestinnän opinnoissa oli alusta asti kivan käytännöllinen ote, ja niissä kuulin myös ensimmäistä kertaa selkokielestä. Kiinnostukseni selkokieleen heräsi, ja pääsin syventymään aiheeseen paremmin seuraavilla kursseilla, joista yhdellä esimerkiksi selkoistimme TAYSin potilasohjeita. 

Kunnolla laitoin käteni saveen kevättalvella 2020, kun kaiken rohkeuteni kerättyäni hain harjoittelupaikkaa Selkokeskuksesta. Sain kuin sainkin paikan, pakkasin elämäni kasaan ja lähdin kohti Espoota. 

Tällä hetkellä työskentelen Selkokeskuksessa suunnittelijana ja pääsen hyödyntämään suomen kielen osaamistani työssäni päivittäin. Monipuolisiin työtehtäviini kuuluvat esimerkiksi Selkokeskuksen viestintä, selkokielestä kouluttaminen, tapahtumien ja kampanjoiden järjestäminen sekä tekstien mukauttaminen selkokielelle. Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta toivoisin polkuni selkokielen parissa jatkuvan vielä pitkään. 

 

Voisiko selkokieli olla sinun polkusi? 

  • Selkokeskus järjestää säännöllisesti kattavia koulutuksia selkokielestä kiinnostuneille. Voit lukea lisää koulutuksista Selkokeskuksen verkkosivuilta. 

  • Jos haluat tutustua selkokieleen itsenäisesti, paras ja ajankohtaisin teos siihen on Leealaura Leskelän Selkokieli – Saavutettavan kielen opas (Opike 2019). 

  • Selkokeskus tiedottaa ajankohtaisista selkokieleen ja selkokirjallisuuteen liittyvistä asioista Facebook- ja Twitter-tileillään sekä uutiskirjeessään. Selkokeskuksen Instagram-tilillä julkaistaan sisältöä selkokielen tarvitsijoille, ja sieltä voi saada hyviä vinkkejä vaikkapa S2-opetukseen. Löydät Selkokeskuksen somesta nimimerkillä @selkokeskus. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Esittelyssä Kopulan uudet tuutorit

Tervetuloa tutustumaan Kopulan lukukauden 2020-2021 tuutoreihin! Tuutorit esittelevät itsensä vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: Kuka olet, mistä tulet, mitä teet vapaa-ajallasi? Mikä on parasta suomen kielen opiskelussa? Entä koko yliopistoelämässä? Kerro vielä terveisesi tuleville fukseille! Saara Hei, minä olen Saara, Kopulan oma Fennada-gootti. Olen kotoisin Kotkasta, harrastan taidetta monessa muodossa ja rakastan elämää. Parasta suomen kielen opiskelussa on päästä vihdoin korjaamaan kielioppia ilman kanssaeläjien ärsyyntyneitä reaktioita. Kopulaan olen tieni löytänyt vasta viime syksynä, mutta siitä on jo tullut minulle hyvä koti. Tervetuloa vaan mukaan ihanaan ainejärjestöömme, seuraavat pikku ketut eli fuksit! Janina Heippa kaikki! Olen Janina, vielä vähän aikaa ensimmäisen vuoden opiskelija, ja tulen Ikaalisista. Vapaa-ajallani tykkään hengailla kavereiden kanssa, kuunnella Abbaa ja lukea kirjoja. Lisäksi toimin Kopulassa toisena tuutorivastaavana. Suomen ki

Suomi-yliopisto-suomi-sanakirja

Suomi-yliopisto-suomi-sanakirja Mitä akateeminen vartti tarkoittaa? Mitä sitseillä tehdään? Entä mikä ihme on Osma? Kopulan tuutorit ovat koonneet uusille fukseille sanakirjan, jossa selitetään Kopulaan, Tampereen yliopistoon ja ylipäätään akateemiseen elämään liittyviä käsitteitä. Ainejärjestö: Yhdistys, jonka jäsenet ovat kaikki saman tai läheisten oppiaineiden opiskelijoita. Lyhentyy kätevästi aj:ksi. Meidän suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestömme on Kopula. Aj-tila: Kopulan ja lukuisien muiden ainejärjestötila Pinni A:n neloskerroksessa. Päikkärit (ks. kohta Päikkärit) pidetään täällä. Akateeminen vartti: Siunaus ylemmältä taholta. Käytännössä tarkoittaa sitä, että luento alkaa 15 minuuttia yli ilmoitetun tasatunnin, ellei sitä ole selkeästi merkitty alkavaksi vaikkapa klo 12.00. Luennolle, jonka alkamisaika on siis klo 12, voi huoletta saapua klo 12.15. Alakuppila: Päätalon ala-aulassa sijaitseva kahvila. Täältä löydät limut, suklaapatukat, eväsleivät ja pienimuotois

Kopulan tuoreet tuutorit esittäytyvät

Suomi-ilmiö on saanut ilon ja kunnian esitellä Kopulan tuutorit lukuvuodelle 2019–2020! Tai oikeastaan he esittelevät itse itsensä vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: Kuka olet, mistä tulet, mitä teet vapaa-ajallasi? Mikä on parasta suomen kielen opiskelussa? Entä koko yliopistoelämässä? Kerro vielä terveisesi tuleville fukseille! Tytti Nurminen Moi kaikille! Olen Tytti, vielä toistaiseksi ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Raumalta. Vapaa-ajastani suuri osa kuluu partiota harrastaessa sekä hyvää musiikkia kuunnellessa. Lisäksi olen intohimoinen salmiakkifani sekä kahvi- ja ruisleipäaddikti. Suomen kielen opiskelussa parasta ovat samanhenkiset fennistikaverit, joille on täysin suotavaa avautua mm. muiden tekemistä kielioppivirheistä. Koko yliopistoelämässä ehdottomasti parasta ovat sitsit – rakastan sitsilauluja! On ihan ok olla pihalla kaikesta. Niin mekin olemme olleet (ja välillä saatamme olla vieläkin). Nähdään syksyllä! Aino Lyijynen Heippa hei! Mie oon Ain