Siirry pääsisältöön

Blogiajanlasku alkakoon

Tervetuloa uudistuneen Suomi-ilmiön pariin!
Aiemmin paperisena lehtenä ilmestynyt ainejärjestöjulkaisumme muuttui jo viime vuonna täysin sähköiseksi, ja tästä keväästä lähtien julkaisumuoto vakiintuu taitetusta pdf-lehdestä blogialustalle.

Blogin aiheet kytkeytyvät suomen kieleen, suomen kielen tutkimukseen ja opiskeluun, ainejärjestötoimintaan sekä kaikkiin näihin liittyviin (lieve)ilmiöihin, aivan kuten vanhassa Suomi-ilmiössäkin.

Tule mukaan tekijätiimiin!

Uusi Suomi-ilmiö kaipaa joukkoonsa vanhoja ja uusia tekijöitä. Kaikki kopulalaiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan, eikä aiempaa kirjoituskokemusta vaadita. 

Suomi-ilmiö on hyvä alusta esimerkiksi luovan kirjoittamisen tai yleistajuisen tiedeviestinnän harjoittelemiseen, ja sieltä on helppo jakaa työnäytteitä ansioluettelon kylkeen. Kukin tekijä voi vapaasti valita oman työmääränsä ja omat aiheensa. Kaikki sisältöideat ja -ehdotukset otetaan ilolla vastaan, kunhan julkaisujen sisältö noudattaa lakia eikä loukkaa ketään. 

Omaperäisten julkaisujen ja julkaisusarjojen tekeminen on sallittua ja jopa suotavaa, mutta inspiraatiota voi ammentaa vaikka vuosien 2012–2018 Suomi-ilmiöistä, jotka ovat luettavissa Kopulan kotisivuilla. Hyväksi havaittuja ja mahdollisia formaatteja ovat esimerkiksi:
  • tapahtumareportaasit ja -puffit (esimerkkinä Kurki ja käki  laadullinen ja määrällinen menestys,1/2016)
  • kolumnit ja mielipidetekstit, myös nimimerkin takaa kirjoitettuna (Gradun kuuluu sattua, 1/2018)
  • etymologiset katsaukset (Jenna-tädin onnettomat etymologiat, 1/2017 ja 2/2017)
  • runot, sadut, vitsit ja aforismit (1/2018)
  • kieliammattilaisten ja tutkinto-ohjelman henkilökunnan haastattelut (1/2017)
  • suomen kielen opiskelijoiden omien projektien esittelyt (Bändiesittely: Alaraajat avoimina! 2/2017)
  • tuoreiden ja valmistuvien opinnäytetöiden esittelyt sekä listalla lueteltuina että tekijöiden itsensä yleistajuistamana (1/2015)
  • kielikämmien ja kielellisten innovaatioiden koostaminen (1/2014).

Kuka julkaisee?

Valmiit ja puolivalmiit julkaisut sekä ideanpoikaset otetaan vastaan sähköpostiosoitteeseen roosa.pelkonen@tuni.fi. Osoitteen kautta tavoittaa Kopulan blogivastaavan eli minut, Roosa Pelkosen. 

Blogivastaavuuteni lisäksi olen neljännen vuoden suomenopiskelija ja siinä sivussa erilaisia viestinnällisiä ja journalistisia tehtäviä tekevä toimittaja. Vietän tämän kevään opiskelijavaihdossa Pohjois-Norjan Tromssassa, minkä vuoksi pyrin julkaisemaan Suomi-ilmiössä lähinnä muiden tuottamaa sisältöä ja tukemaan sellaisen muodostumista. Jossain vaiheessa kevättä kerron blogissa toki vaihtarikokemuksistani täällä, ja kannustan siihen myös muita vaihdossa olevia kopulalaisia! 

Otan erittäin mielelläni vastaan kaikenlaisia ajatuksia, kommentteja ja toiveita liittyen blogin sisältöön ja ulkonäköön. Koetan myös tsemppata, neuvoa sekä auttaa parhaani mukaan kaikkia, jotka haluavat osallistua blogin tekemiseen. Kuulemisiin!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suunta löytyi selkokielestä

Tässä postauksessa Jenni, 5. vuoden suomen kielen opiskelija, kertoo omasta tiestään selkokielen pariin kansainvälisen selkokielen päivän kunniaksi!   Tänään 28.5. vietetään kansainvälistä selkokielen päivää. Selkokeskus määrittelee selkokielen seuraava sti : Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.   Selkokieli on saanut viime aikoina mukavasti näkyvyyttä. Koronapandemia on lisännyt selkokiel isen tiedottamisen tarvetta, mutta selkokieli on näkynyt viime vuosina yhä enemmän myös yliopisto -opetuksessa ja tutkimuks essa. Esimerkiksi selkokieleen liittyviä opinnäytteitä ilmestyy huimaa vauhtia.   Erityisen suuri merkitys selkokielellä on ollut omassa elämässäni, sillä s en parista löysin suunnan, joka oli pitkään hukassa. Tässä blogikirjoituksessa kerron omasta polustani selkokielen pariin ja työe

Esittelyssä Kopulan uudet tuutorit

Tervetuloa tutustumaan Kopulan lukukauden 2020-2021 tuutoreihin! Tuutorit esittelevät itsensä vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: Kuka olet, mistä tulet, mitä teet vapaa-ajallasi? Mikä on parasta suomen kielen opiskelussa? Entä koko yliopistoelämässä? Kerro vielä terveisesi tuleville fukseille! Saara Hei, minä olen Saara, Kopulan oma Fennada-gootti. Olen kotoisin Kotkasta, harrastan taidetta monessa muodossa ja rakastan elämää. Parasta suomen kielen opiskelussa on päästä vihdoin korjaamaan kielioppia ilman kanssaeläjien ärsyyntyneitä reaktioita. Kopulaan olen tieni löytänyt vasta viime syksynä, mutta siitä on jo tullut minulle hyvä koti. Tervetuloa vaan mukaan ihanaan ainejärjestöömme, seuraavat pikku ketut eli fuksit! Janina Heippa kaikki! Olen Janina, vielä vähän aikaa ensimmäisen vuoden opiskelija, ja tulen Ikaalisista. Vapaa-ajallani tykkään hengailla kavereiden kanssa, kuunnella Abbaa ja lukea kirjoja. Lisäksi toimin Kopulassa toisena tuutorivastaavana. Suomen ki

Kopulan tuoreet tuutorit esittäytyvät

Suomi-ilmiö on saanut ilon ja kunnian esitellä Kopulan tuutorit lukuvuodelle 2019–2020! Tai oikeastaan he esittelevät itse itsensä vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: Kuka olet, mistä tulet, mitä teet vapaa-ajallasi? Mikä on parasta suomen kielen opiskelussa? Entä koko yliopistoelämässä? Kerro vielä terveisesi tuleville fukseille! Tytti Nurminen Moi kaikille! Olen Tytti, vielä toistaiseksi ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Raumalta. Vapaa-ajastani suuri osa kuluu partiota harrastaessa sekä hyvää musiikkia kuunnellessa. Lisäksi olen intohimoinen salmiakkifani sekä kahvi- ja ruisleipäaddikti. Suomen kielen opiskelussa parasta ovat samanhenkiset fennistikaverit, joille on täysin suotavaa avautua mm. muiden tekemistä kielioppivirheistä. Koko yliopistoelämässä ehdottomasti parasta ovat sitsit – rakastan sitsilauluja! On ihan ok olla pihalla kaikesta. Niin mekin olemme olleet (ja välillä saatamme olla vieläkin). Nähdään syksyllä! Aino Lyijynen Heippa hei! Mie oon Ain