Siirry pääsisältöön

Blogiajanlasku alkakoon

Tervetuloa uudistuneen Suomi-ilmiön pariin!
Aiemmin paperisena lehtenä ilmestynyt ainejärjestöjulkaisumme muuttui jo viime vuonna täysin sähköiseksi, ja tästä keväästä lähtien julkaisumuoto vakiintuu taitetusta pdf-lehdestä blogialustalle.

Blogin aiheet kytkeytyvät suomen kieleen, suomen kielen tutkimukseen ja opiskeluun, ainejärjestötoimintaan sekä kaikkiin näihin liittyviin (lieve)ilmiöihin, aivan kuten vanhassa Suomi-ilmiössäkin.

Tule mukaan tekijätiimiin!

Uusi Suomi-ilmiö kaipaa joukkoonsa vanhoja ja uusia tekijöitä. Kaikki kopulalaiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan, eikä aiempaa kirjoituskokemusta vaadita. 

Suomi-ilmiö on hyvä alusta esimerkiksi luovan kirjoittamisen tai yleistajuisen tiedeviestinnän harjoittelemiseen, ja sieltä on helppo jakaa työnäytteitä ansioluettelon kylkeen. Kukin tekijä voi vapaasti valita oman työmääränsä ja omat aiheensa. Kaikki sisältöideat ja -ehdotukset otetaan ilolla vastaan, kunhan julkaisujen sisältö noudattaa lakia eikä loukkaa ketään. 

Omaperäisten julkaisujen ja julkaisusarjojen tekeminen on sallittua ja jopa suotavaa, mutta inspiraatiota voi ammentaa vaikka vuosien 2012–2018 Suomi-ilmiöistä, jotka ovat luettavissa Kopulan kotisivuilla. Hyväksi havaittuja ja mahdollisia formaatteja ovat esimerkiksi:
  • tapahtumareportaasit ja -puffit (esimerkkinä Kurki ja käki  laadullinen ja määrällinen menestys,1/2016)
  • kolumnit ja mielipidetekstit, myös nimimerkin takaa kirjoitettuna (Gradun kuuluu sattua, 1/2018)
  • etymologiset katsaukset (Jenna-tädin onnettomat etymologiat, 1/2017 ja 2/2017)
  • runot, sadut, vitsit ja aforismit (1/2018)
  • kieliammattilaisten ja tutkinto-ohjelman henkilökunnan haastattelut (1/2017)
  • suomen kielen opiskelijoiden omien projektien esittelyt (Bändiesittely: Alaraajat avoimina! 2/2017)
  • tuoreiden ja valmistuvien opinnäytetöiden esittelyt sekä listalla lueteltuina että tekijöiden itsensä yleistajuistamana (1/2015)
  • kielikämmien ja kielellisten innovaatioiden koostaminen (1/2014).

Kuka julkaisee?

Valmiit ja puolivalmiit julkaisut sekä ideanpoikaset otetaan vastaan sähköpostiosoitteeseen roosa.pelkonen@tuni.fi. Osoitteen kautta tavoittaa Kopulan blogivastaavan eli minut, Roosa Pelkosen. 

Blogivastaavuuteni lisäksi olen neljännen vuoden suomenopiskelija ja siinä sivussa erilaisia viestinnällisiä ja journalistisia tehtäviä tekevä toimittaja. Vietän tämän kevään opiskelijavaihdossa Pohjois-Norjan Tromssassa, minkä vuoksi pyrin julkaisemaan Suomi-ilmiössä lähinnä muiden tuottamaa sisältöä ja tukemaan sellaisen muodostumista. Jossain vaiheessa kevättä kerron blogissa toki vaihtarikokemuksistani täällä, ja kannustan siihen myös muita vaihdossa olevia kopulalaisia! 

Otan erittäin mielelläni vastaan kaikenlaisia ajatuksia, kommentteja ja toiveita liittyen blogin sisältöön ja ulkonäköön. Koetan myös tsemppata, neuvoa sekä auttaa parhaani mukaan kaikkia, jotka haluavat osallistua blogin tekemiseen. Kuulemisiin!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diskurssianalyysistä tutkimusmetodina – esittelyssä Vilma Wacklinin kanditutkielma

Hei armaat kanssafennistit ja kaikki muut! Tartuin tilaisuuteen kertoa helmikuussa valmistuneesta kandidaatintutkielmastani Suomi-ilmiössä, sillä ymmärtääkseni suhteellisen monia kiinnostaa tai saattaisi kiinnostaa tehdä diskurssianalyyttinen opinnäytetyö. Ajattelin, että yhden diskurssianalyyttisen kandidaatintutkielman esittelemisestä prosesseineen voisi olla apua.

Tein tutkielmani, nimensä mukaisesti, suomalaisuusdiskursseista Susani Mahaduran Twitter-sivulla. Susani Mahadura on toimittaja ja toinen Yle Puheen Mahadura & Özberkan radio-ohjelman juontajista, mistä yhteydestä hänet tiesinkin entuudestaan. Tullessani viime syksynä kandiseminaariin ajatuksenani oli, että haluaisin jotenkin tarkastella sitä, miten maahanmuuttajat ja maahanmuuttajataustaiset vaikuttavat suomen kieleen ja erityisesti suomen kielen merkityksiin. Tästä muotoutui tutkimusongelmani. Sen pienen etukäteistiedon perusteella, mitä minulla diskurssianalyysistä oli, arvelin sen sopivaksi tutkimusmenetelmäksi tä…

Tunnelmia Kopulan lautapeli-illasta

Tiistaina 5.3. vietettiin Kopulan lautapeli-iltaa aj-tilassa. Lautapelejä pelailtiin noin 10 hengen porukalla illalla puoli kuudesta puoli yhdeksään asti.

Tarjolla oli pientä naposteltavaa, muun muassa sipsejä, karkkia, keksejä ja hedelmiä. Ilta kului rattoisasti Muuttuvaa labyrinttia, Huhupuheita ja Trvial Pursuitia pelaillen.

Ilta oli hauska ja rento, ja kotiin lähdettiin pienessä herkkuähkyssä!

Esittelyssä Kopulan Osma-vastaava

Heips!

Mun nimi on Kati. Oon neljännen vuoden opiskelija ja nyt toista vuotta toinen Kopulan Osma-vastaavista. Kaverina mun kanssa Osma-hommissa on meidän kulttuurivastaava Tilda.

Osmahan on a) suomen kielen opiskelijoiden kattojärjestö ja b) suomen kielen opiskelijoille suunnattu viikonlopputapahtuma, joka järjestetään sekä keväällä että syksyllä vaihtelevasti kuudessa yliopistokaupungissa. Osmassa parasta on fennistinen yhteishenki ja tutustuminen eri ainejärjestöjen jäseniin sekä ryhmäytyminen omien ainejärjestöläisten kanssa. <3 Osma-vastaavana mun tehtäviin kuuluu ensisijaisesti Osma-viikonlopuista tiedottaminen kopulalaisille, minkä lisäksi kuulun Osma ry:n hallitukseen ja näin ollen toimin Tildan kanssa siltana Osman ja Kopulan välillä. Kun Osma järjestettiin viime keväänä Tampereella, olin mukana tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tykkään olla mukana Kopulan toiminnassa, koska kopulalaiset on niin kivoja. Musta on kiva käydä päikkäreillä kattomassa tuttuja naamoja…