Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -näyttely avataan 19.2.

Miltä näyttää satavuotiaan Suomen kielimaisema? Millaisista kielenpuhujista se muodostuu, ja millaisia kokemuksia heillä on eri kielistä, murteista ja kielenkäyttötilanteista?

Suomalaisten kielellisiä elämäkertoja esitellään valokuvin, tekstein, ääni- ja videonäyttein Tampereen yliopiston Alakuppilan aulassa 19.2.–18.3.2019. Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -näyttely on osa samannimistä hanketta, joka yhdistelee paitsi eri tieteenalojen näkökulmia myös taidetta.


Hankkeessa on haastateltu yli sataa Suomessa asuvaa ihmistä heidän elinpiiristään, kielimaisemastaan ja kielellisistä kokemuksistaan. Valtaosa haastatteluaineistosta on kerätty lukuvuonna 2017–2018 hankkeeseen liittyvillä kursseilla Helsingin, Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistojen suomen kielen opiskelijoiden voimin.
 

Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -näyttelyn Tampereen avajaisia vietetään tiistaina 19. helmikuuta yliopiston keskustakampuksella. Avajaiset alkavat avoimella yleisöluennolla kello 16.30 Päätalon luentosalissa D11. Luennon ohjelmaan kuuluvat hankkeen esittely, valokuvaaja Sakari Röyskön haastattelu, professori emerita Pirkko Nuolijärven esitys suomen kielen vaihtelusta 1950-luvulla syntyneiden kielen valossa sekä dosentti Hanna Lappalaisen esitys kielellisestä kohteliaisuudesta kielielämäkertojen valossa. Luennon jälkeen näyttely avataan kello 17.30. Sekä avajaistilaisuuteen että näyttelyyn on vapaa pääsy.



Lisätietoja Sata suomalaista elämäkertaa -hankkeesta voi lukea sen kotisivuilta ja Tampereen näyttelystä Facebook-tapahtumasta. Hankkeeseen ja sen näyttelyihin liittyvää keskustelua voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #100suomalaistakielielämäkertaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Esittelyssä Kopulan ainejärjestötilavastaava

(Kasvis)ruokajuttuja!

Kopulan tuoreet tuutorit esittäytyvät