Suomi-yliopisto-suomi-sanakirja

Suomi-yliopisto-suomi-sanakirja
Mitä akateeminen vartti tarkoittaa? Mitä sitseillä tehdään? Entä mikä ihme on Osma? Kopulan tuutorit ovat koonneet uusille fukseille sanakirjan, jossa selitetään Kopulaan, Tampereen yliopistoon ja ylipäätään akateemiseen elämään liittyviä käsitteitä.

Ainejärjestö: Yhdistys, jonka jäsenet ovat kaikki saman tai läheisten oppiaineiden opiskelijoita. Lyhentyy kätevästi aj:ksi. Meidän suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestömme on Kopula.
Aj-tila: Kopulan ja lukuisien muiden ainejärjestötila Pinni A:n neloskerroksessa. Päikkärit (ks. kohta Päikkärit) pidetään täällä.
Akateeminen vartti: Siunaus ylemmältä taholta. Käytännössä tarkoittaa sitä, että luento alkaa 15 minuuttia yli ilmoitetun tasatunnin, ellei sitä ole selkeästi merkitty alkavaksi vaikkapa klo 12.00. Luennolle, jonka alkamisaika on siis klo 12, voi huoletta saapua klo 12.15.
Alakuppila: Päätalon ala-aulassa sijaitseva kahvila. Täältä löydät limut, suklaapatukat, eväsleivät ja pienimuotoisen salaattibaarin. Hyvällä tuurilla myös istumapaikan!
“Yläkuppila”: Päätalon ravintola.
Approt: Tapahtuma, jossa kierretään baareja. Baareista saa leimoja appropassiin, ja tiettyä leimamäärää vastaan saa itselleen yleensä jonkin “tutkinnon” (= haalarimerkin). Legendaarisin approtapahtuma on Tampereella lokakuussa järjestettävä Hämeenkadun appro, jossa kierretään Tampereen keskustan baareja. Approilu onnistuu mainiosti myös alkoholittomana (säästää maksaa ja lompakkoa, vahva suositus!), ja approja järjestetään myös muutenkin kuin baarikierroksina. Eri killat ja ainejärjestöt järjestävät myös ruokaan ja herkkuihin liittyviä approja, joissa kierretään Tampereen kahviloita ja ravintoloita ja perinteisen kännin sijaan saavutetaan äärimmäinen sokerihumala. Vielä vahvempi suositus.
Beer pong: Humanistien Teekkareiden lempipeli, jossa tarkoituksena on heittää palloa kuppeihin. Pallon osuessa vastustajan kuppiin kupin omistaja joutuu juomaan kupin tyhjäksi. Nimestä huolimatta voi pelata muullakin kuin oluella. Varo kuitenkin, ettet joudu pöydän alle (= häviä 6-0)!
Domus: Useimmiten viitataan TOASin opiskelija-asuntola Vanhan Domuksen tiloissa sijaitsevaan, TREY:n (ks. kohta TREY) kautta vuokrattavaan Domus-klubiin. Klubi on tapahtumia järjestettäessä usean ainejärjestön suosiossa olemattoman vuokrahintansa vuoksi, ja Kopulakin on juhlinut tässä ikkunattomassa loukussa jo liian monet kekkerit. Domuksen plussia ja miinuksia lueteltaessa jälkimmäisten lista on hieman pidempi, mutta kiistelemätön fakta on se, että Domus-klubissa on tunnelmaa.
Fuksi: Ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Fuksit saavat tukea ja ohjausta pääasiassa tuutoreiltaan ja HOPS-opettajiltaan. Tuutorit järjestävät ensimmäisen vuoden opiskelijoille fuksivuotena erilaisia tapahtumia, kuten fuksiaiset ja haalarikasteen.
Hervanta: Jos jotain tarvitsee Hervannasta tietää, se on nopein reitti takaisin keskustaan. Hervantaa pidetään kuitenkin tamperelaisen kulttuurin kehtona, joka on pakko kokea ainakin kerran elämässään — tämän takia meillä onkin Hervanta-excu! Hervanta sopii ennakkoluulottomille, avoimille ja teekkareita pelkäämättömille hurjapäille.
HOPS: Henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka tehdään fuksivuoden syksyllä ja jota kannattaa seurailla ja päivittää aina välillä opintojensa aikana. HOPSin tekemisen avuksi jokainen saa oman HOPS-opettajan, joka vastailee mieltä askarruttaviin kysymyksiin. HOPS ei sido mihinkään, se vain helpottaa jäsentämään omaa akateemista tulevaisuutta.
ISK: ISK eli Iso suomen kielioppi on liian paksu, liian painava ja liian kallis kielioppikirja, joka jokaisen fennistin iloksi löytyy myös netistä nimellä VISK. ISK näyttää kirjahyllyssä pirun hyvältä, ja se onkin usein ainoa syy teoksen ostamiselle – ei kai kukaan sitä oikeasti koskaan lue.
Kierrätyshuone: Jokaisen köyhän tyylitietoisen opiskelijan valinta, josta (ja jonne) voi viedä vaatteita ja muuta jännää ihan ilmaiseksi! Tämä salamyhkäinen paikka, josta vanhemmatkaan opiskelijat eivät välttämättä tiedä, sijaitsee Päätalon E-siivessä huoneessa E105.
Kilta: Teekkareiden (ks. kohta Teekkari) “ainejärjestöjä”.
Kiltahuone: Teekkareiden (ks. kohta Teekkari) “ainejärjestötiloja”.
Kirppi: “Kirppi” eli KIRP tarkoittaa kirjallisuustieteen peruskurssia. Pakollisia niille paroille, jotka tähtäävät äidinkielen opettajiksi tai kustannustoimittajiksi. Kirpeissä täytyy usein lukea liian monta kirjaa, joiden avaaminen jääkin monesti vain suunnittelun tasolle. Kirppimenestystä helpottaa kirjallisuuden klassikoiden, ismien ja historian tunteminen.
Kolmiot: Syypää kovaan krapulaan ja lievään väsymystilaan perjantailuennolla. Kuukausittain järjestettävät poikkitieteelliset opiskelijabileet, joihin lippujen ostaminen ennakkoon on usein kannattavaa. Ennakkolipulla saa toisinaan komean kolmiohaalarimerkin.
Kotus: Kotimaisten kielten keskus, fennistin tuki ja turva. Neuvoo kielenhuollon asioissa, esimerkiksi oikeinkirjoituksessa. Kotus löytyy netistä osoitteesta www.kotus.fi.
Kyykkä: Ikivanha karjalainen mölkkyä muistuttava ulkopeli, jonka yliopisto-opiskelijat ovat omineet itselleen. Hervannassa järjestetään vuosittain akateemisen kyykän MM-kisat. Tämä on toinen humanistien teekkareiden lempipeli.
LTL-luola: Kopulan, Teeman, Lexican ja Translan yhteinen ainejärjestötila Pinni B:n neloskerroksessa. Pieni mutta kotoisa tila, jossa voi juoda kahvia ja luoda poikkitieteellisiä suhteita.
Moodle: Virtuaalinen oppimisympäristö, jossa on kursseille omat sivut. Kurssisivuilla on usein kurssin aikataulu, luentodiat, kurssiuutiset ja kurssista riippuen myös keskustelualustoja ja läksyjen palautusalustoja. Pirun vaikeaselkoinen sivusto, mutta kyllä sitä on joku tutun tuttu joskus oppinut käyttämään. Kuulemma.
Oasis: Hämmentävän epäyliopistomainen paikka, joka sijaitsee Pinni B:n kakkoskerroksessa. Koska Oasiksella voi mm. pelata pleikkaa ja lautapelejä, on se yleensä aika täynnä. Oasiksessa on ihanat säkkituolit ja turhan kovaääniset ilmasohvat. Oasiksen takana sijaitsee putki, jossa voi nukkua päikkärit (ei ne päiväkahvit).
Opintopiste, kavereiden kesken noppa: Opintojen työmäärää mittaava yksikkö. Tavallisesti yhdestä kurssista saa viisi opintopistettä, mutta monet lyhyemmät sekä esimerkiksi orientoiviin opintoihin sisältyvät kurssit ovat usein kahden tai kolmen opintopisteen arvoisia.
Osma: Fennistin parasta aikaa. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä viikonlopputapahtuma, johon suomen kielen opiskelijat ympäri maan kokoontuvat kisaamaan ja juhlimaan vaihtuvan teeman puitteissa. Osma ry on kattojärjestö, jonka alle kuuluu Kopulan lisäksi viisi muuta ainejärjestöä: Oulun Suma ry, Joensuun Täky ry, Jyväskylän Sane ry, Turun Kanta ry sekä Helsingin Siula ry.
Periodi: Lukuvuosi jakaantuu neljään periodiin, joiden välissä on tavallisesti tenttejä. Kurssit kestävät yleensä joko yhden tai kahden periodin verran, mutta tutkintoalasta riippuen myös kolmen ja neljän periodin kurssit ovat mahdollisia. Suomen kielen tutkinto-ohjelman kurssit kestävät pääsääntöisesti kaksi periodia.
Perioditauko: Periodien välinen ajanjakso, jota voi erehtyä kutsumaan syyslomaksi tai hiihtolomaksi. Yliopistolla ei ole virallista lomaa, ja joissakin tutkinto-ohjelmissa lomailumahdollisuus estetään iskemällä pakolliset tentit ja lukupiiritapaamiset juuri tälle ajalle. Suomen kielen tutkinto-ohjelmassa perioditauko jätetään onneksi yleensä rauhaan.
Pinni C: Tullikamarin aukiolla sijaitseva baari, tunnetaan myös nimellä Passion.
Päikkärit: Päikkärit eli päiväkahvit ovat viikoittaiset Kopulan tuutoreiden järjestämät, koko ainejärjestölle avoimet päiväkahvit. Päikkäreillä on tarjolla teetä, kahvia ja jotain hyvää nisua. Päikkärit on best!
Sitsit: Useiden mielestä opiskelijaelämän parasta antia. Näissä juhlissa pöydästä noustaan vain erityisluvalla, sillä sitseillä lauletaan (lähes tauotta), juodaan (tätä samoin) ja syödään (kun ehditään). Sitseihin liittyy paljon omia käytäntöjä ja sääntöjä, jotka tulevat tutuiksi sitsikokemuksen karttuessa. Sitseille voi aina osallistua myös alkoholittomalla linjalla!
TAU tai TUNI: Se on se paikka, jossa opiskelette nyt. Eli Tampereen yliopisto. Eli Tampere University.
Teekkari: Teknillisen yliopiston (eli Hervannan kampuksen, ks. kohta Hervanta) opiskelijoista käytetty nimitys. Teekkarin tunnistat tupsulakista ja ylös asti puetuista haalareista.
Tunilila: Kaunis violetin sävy, joka on jokaiselle tunilaiselle tuttu. Tunililan kaverina tunnetaan tuninaama, logo, jota kukaan ei ymmärrä. Tuninaama muistuttaa myös hämmentävän paljon erään nimeltä mainitsemattoman elektroniikkayhtiön logoa. Sattumaako? Emme usko.
Tunneli eli alikulku: Kalevantien alittava tunneli, jota kautta pääsee kulkemaan keskustakampuksen rakennusten välillä tietä ylittämättä. Tunneli nopeuttaa matkaa huomattavasti esimerkiksi kulkiessa Linnasta Pinneihin, mutta kiireisimmät ylittävät tien Linnan edestä keskeltä autotietä. Emme suosittele, se on laitonta.
TREY: Tampereen ylioppilaskunta, tunnettiin ennen yliopistojen yhdistymistä nimillä Tamy ja TTYY. Tamy oli Tampereen yliopiston, TTYY Tampereen teknillisen yliopiston. TREY:llä on töissä joku hirviö, joka on keksinyt ilmaukset “Parhain treyveisin”, “Best treygards” ja “Treytori”.
Virittäjä: Kotikielen Seuran suomen kielen tutkimusta esittelevä tieteellinen aikakauslehti. Virittäjä on lehti, joka jokaisen fennistin tulisi tilata. Jos ei artikkeleja lukeakseen, niin kirjahyllyä koristamaan - Virittäjän kannet ovat nimittäin esteettisesti hyvin miellyttävät.

Kirjoittajat: Kopulan tuutorit 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Esittelyssä Kopulan ainejärjestötilavastaava

(Kasvis)ruokajuttuja!

Kopulan tuoreet tuutorit esittäytyvät